Безопасност

Цялостна безопасност от Subaru

За Subaru безопасността е на първо място. Ето защо Subaru прецизно настройва, тества и подобрява своите системи за безопасност, разработвани в продължение на 50 години. С усъвършенствани системи за защита и за предотвратяване на сблъсъци и уникални технологии, като Глобалната платформа на Subaru (SGP) и Симетричното задвижване на всички колела, Subaru непрекъснато се стреми да подобри цялостната безопасност, за да сведе до минимум риска от произшествия.

Основна безопасност

Изключителната видимост, оптималната позиция за шофиране и интуитивните командни органи осигуряват безопасността ви от момента, в който седнете в автомобила.

Видимост във всички посоки

Оптималната позиция на водача, височината на прозорците и разположението на предните колони предоставят на Forester отлична видимост във всички посоки с изключително добро зрително поле и намаляване на мъртвите точки.

Превантивна безопасност

С модерни технологии за безопасност като EyeSight*¹, превантивната безопасност ви помага да избегнете сблъсъци, преди те да се случат.

Система за следене на мъртвата зона и страничния трафик / Subaru Rear Vehicle Detection (SRVD)*²

Системата използва сензори, за да ви информира за автомобили, намиращи се във вашата мъртва зона при смяна на ленти и може да ви предупреди за опасност от удар, при движение назад и наличен страничен трафик.

Асистент за дълги светлини / High Beam Assist (HBA)*²*³

Подобрява видимостта и безопасността при движение през нощта, като може автоматично да сменя светлините между дълги и къси, според пътните условия.

Автоматично спиране на заден ход / Reverse Automatic Braking (RAB)*²*³

Когато се движите на заден ход, тази система използва четири сензора в задната броня, за да открие препятствия зад автомобила. Ако открие препятствие, системата може да предупреди водача чрез звуков сигнал и автоматично да задейства спирачките, за да избегне сблъсък или да намали щетите от такъв.

Предни светлини, следващи завоя / Steering Responsive Headlights (SRH)

При движение в завои през нощта, снопът светлина се насочва вляво или вдясно, в зависимост от положението на волана, за да се осигури по-добра видимост.

Система за подпомагане на водача EyeSight

Напълно обновена с множество нови и усъвършенствани функции, системата EyeSight*¹ осигурява на водача още по-голямо спокойствие на пътя. Актуализациите на системата за разпознаване на изображения и на софтуера за управление плюс подобренията в хардуера, като вграждане на компонентите към предното стъкло, позволяват още по-уверено и безопасно шофиране в различни реални ситуации на пътя.

Система за спиране преди сблъсък*⁴

Нова стерео камера с по-широк зрителен ъгъл и подобрен софтуер за разпознаване на изображения и управление помага да се избегнат сблъсъци в кръстовищата.

Автономно завиване в извънредна ситуация

Когато Система за спиране преди сблъсък не е достатъчна, функцията Автономно завиване в извънредна ситуация използва стерео камерата и задния радар за да разпознае хоризонталната маркировка, за да прецени дали има достатъчно място за избягване на сблъсък с обекта отпред. Ако прецени, че е безопасно, системата спомага да се избегне сблъсъка, чрез автоматично задействане на волана.

Адаптивен круиз контрол

За по-комфортно и спокойно шофиране на дълъг път Адаптивният круиз контрол поддържа определена дистанция от движещото се отпред превозно средство чрез постоянно следене на разстоянието и разликата в скоростите. Предназначен за използване по магистрали или други подобни пътища, Адаптивният круиз контрол може да открива движещия се отпред автомобил и неговите спирачни светлини, като спомага да се движите в унисон с трафика при често спиране и потегляне.

Контрол за центриране в пътната лента и Адаптивен контрол на завиването спрямо предния автомобил

Намалява умората и стреса на водача, като разпознава пътната маркировката на лентата и превозното средство отпред, за да подпомогне работата на волана и да помогне да останете в центъра на пътя.

Предотвратяване на напускане на лентата

Намалява напрежението на дълъг път, като ви помага да се движите в лентата си. Като разпознава хоризонталната маркировка и задейства волана, тази функция ви помага да задържите автомобила си в лентата. Помага за предотвратяване на неволно напускане на пътя, дори по пътища без хоризонтална маркировка. Разпознавайки граници на пътя, като трева, тази функция може да помогне при управлението на волана, за да задържи автомобила ви в лентата.

Асистент за спазване на лентата в извънредна ситуация

Ако системата открие следващи или приближаващи се превозни средства или такива в съседство, когато се открие напускане на лентата, тя издава звуково предупреждение, с предупредителен екран се сигнализира на водача и се задейства воланът независимо от работата на мигачите.

Предупреждение за потегляне на водещия автомобил

Когато сте спрели и движението пред вас потегли отново, Системата за предупреждение за потегляне на водещия автомобил ви напомня със звуков сигнал и светлинен индикатор да предприемете действия.

Управление на дроселовата клапа преди сблъсък

Когато системата EyeSight открие препятствие пред вас, но вие потеглите с автомобила напред, вместо назад, Управлението на дроселовата клапа преди сблъсък издава звукови сигнала, включва мигащ индикатор и намалява мощността на двигателя, за да ви помогне да избегнете възможен челен удар или намали щетите.

Система за наблюдение на водача / Driver Monitoring System (DMS)*³*⁵

Системата за наблюдение на водача е иновативна система за подпомагане на безопасността, която използва специална камера и софтуер за лицево разпознаване, за да следи за появата на умора или липса на внимание у водача. Системата разпознава до пет предварително запаметени водачи, за да осигури индивидуални настройки за комфортно, удобно и персонализирано управление.

Предупреждение

Системата предупреждава водача чрез звукови и визуални сигнали, ако прецени, че водачът е разсеян или сънлив

Автоматично регулиране на настройките

Независимо от възрастта или структурата на тялото на водача, DMS автоматично задава позицията на седалката, страничните огледала и климатичната система според предварително запаметените настройки за водача.

Автоматично регулиране на страничните огледала

DMS удобно регулира външните огледала според предварително запаметената настройка за водача.

Персонализирани настройки за водача

DMS удобно възстановява други персонализирани настройки на водача, като съдържанието, показвано на централния дисплей, екрана на приборите и климатика.

Настройки на климатичната система

Системата запаметява и възстановява последните настройки на климатичната система за по-комфортно и приятно пътуване.

Управление с жестове на температурата на климатика*³

Позволява на водача да използва жестове, за да регулира настройката на температурата на въздуха. Това намалява движението на очите на водача и позволява регулиране на климатика без докосване на панела.
По-конкретно, отварянето на ръката ще доведе до повишаване на температурата, докато затварянето ѝ ще инструктира колата да намали зададената температура.

* Вижте условията

*¹ EyeSight е система за подпомагане при шофиране, която може да не работи оптимално при всякакви условия на шофиране. Водачът е винаги отговорен за безопасното и внимателно шофиране и за спазването на правилата за движение. Ефективността на системата зависи от много фактори, като например поддръжката на превозното средство, метеорологичните и пътни условия. Консултирайте се с Ръководството за експлоатация за пълни подробности относно работата на системата EyeSight и нейните ограничения, включително функции, упоменати на този сайт.
*² Водачът е винаги отговорен за безопасното и внимателно шофиране и за спазването на правилата за движение. Не разчитайте само на функциите на Разширения пакет за безопасност за безопасно шофиране. Съществуват ограничения на разпознаващите функции на тази система. Консултирайте се с Ръководството за експлоатация за пълни подробности относно работата на системата и нейните ограничения. Обърнете се към вашия дилър на Subaru за повече подробности.
*³ Предлага се за версии STYLE, 4DVENTURE и PREMIUM.
*⁴ Системата за спиране преди сблъсък може да не работи при всички ситуации. Не всяка ситуация може да отговаря на необходимите условия, в които системата EyeSight работи оптимално. Това зависи от разликата в скоростта до обектите, височината на обектите и други условия.
*⁵ Водачът е винаги отговорен за безопасното и внимателно шофиране и за спазването на правилата за движение. Не разчитайте само на функциите на Driver Monitoring System за безопасно шофиране. Съществуват ограничения на функциите на тази система. Консултирайте се с Ръководството за експлоатация за пълни подробности относно работата на системата и нейните ограничения. Обърнете се към вашия дилър на Subaru за повече подробности.

Изображенията са с илюстративна цел. Не е реално измерване.

Активна безопасност

Важни технологии като Симетричното задвижване на всички колела и SGP позволяват прецизен контрол на основните елементи на шофирането – управление, завиване, спиране – за да можете да се наслаждавате на шофирането със спокойствие.

Фотохроматично огледало за задно виждане*

Подобрява комфорта и безопасността при шофиране, като намалява заслепяването от светлините на автомобилите, които се движат отзад.

Избягване на опасност

Конструкцията с нисък център на тежестта, подобреното окачване и повишената устойчивост на шасито обуславят автомобил, който реагира незабавно, помагайки да се избегнат опасности на пътя.

Система за контрол на динамиката

Регулира разпределението на въртящия момент, мощността на двигателя и действието на спирачките на всяко колело, за да подпомогне автомобилът да се задържи към правилния курс.

Активно векторно управление на въртящия момент

Тази система задейства спирачките и разпределя по-малко въртящ момент към вътрешните колела и повече към външните колела. Това помага за по-прецизно пътно поведение на автомобила и вземане на остри завои.

Автоматично задържане на автомобила

Когато автомобилът е напълно спрял, Auto Vehicle Hold го задържа на място дори когато педалът на спирачката е освободен, което намалява умората на водача при спиране на светофар, при задръствания или наклон.

* Вижте условията

*Предлага се за версии STYLE, 4DVENTURE и PREMIUM.
Изображенията са с илюстративна цел. Не е реално измерване.

Пасивна безопасност

Предназначението на пасивната безопасност е да ви предпазва в случай на сблъсък с решения като въздушни възглавници и конструкция на двигателя, проектиран за предпази купето в случай на сблъсък.

Пръстенообразна усилена рама

Пръстенообразната усилена рама използва стоманени панели с висока якост и е конструктивно проектирана за по-ефективно поглъщане на енергия от удари от всички посоки.

Защитаващо купето оформление

Подсилените колони и рамка, заедно със SGP, позволяват на Forester да поеме енергията, причинена от удар от различни страни, за да защити всички пътници. В случай на челен сблъсък, двигателят и скоростната кутия са проектирани така, че да не навлязат в купето.

Въздушни възглавници (SRS)*

Новият Forester е серийно оборудван с предни и предни странични въздушни възглавници, въздушни възглавници завеси и възглавница за колената на водача. Това допринася за високото ниво на защита на всички пътуващи, в случай на удар.

* Вижте условията

* SRS: Допълнителна предпазна система. Тя е ефективна, когато се използва в съчетание с предпазните колани.