Безопасност

Водеща в класа увереност

Най-новите системи за безопасност в изцяло новия Crosstrek осигуряват на всеки – от начинаещите водачи до по-опитните – забавно и уверено шофиране във всяка ситуация. В допълнение към системата EyeSight*¹ от ново поколение, предната радарна система и LED светлините за осветяване на завоя помагат за намаляване на риска от инциденти с автомобили, велосипедисти и пешеходци на кръстовища. Също така въздушната възглавница между водача и пътника отпред SRS*² помага за предотвратяване на сблъсък между возещите се отпред в случай на инцидент.

Широкоъгълна монокулярна камера

Допълнителната широкоъгълна монокулярна камера работи съвместно със системата с две камери за подобрено разпознаване на пешеходци и велосипедисти при ниски скорости.

* Вижте условията

*¹ EyeSight е система за подпомагане при шофиране, която може да не работи оптимално при всякакви условия на шофиране. Водачът е винаги отговорен за безопасното и внимателно шофиране и за спазването на правилата за движение. Ефективността на системата зависи от много фактори, като например поддръжката на превозното средство, метеорологичните и пътни условия. Консултирайте се с Ръководството за експлоатация за пълни подробности относно работата на системата EyeSight и нейните ограничения, включително функции, упоменати на тази страница.
*² SRS: Допълнителна предпазна система. Тя е ефективна, когато се използва в съчетание с предпазните колани.

Функции на Системата за подпомагане на водача EyeSight

Адаптивен круиз контрол

За по-комфортно и спокойно шофиране на дълъг път, както и спомага да се движите в унисон с трафика при често спиране и потегляне.

Контрол за центриране в пътната лента и Адаптивен контрол на завиването спрямо предния автомобил

Намалява умората и стреса на водача, като разпознава пътната маркировката на лентата и превозното средство отпред, за да подпомогне работата на волана и да помогне да останете в центъра на пътя.

Автономно завиване в извънредна ситуация

Функцията използва стерео камерата и задния радар за да разпознае хоризонталната маркировка и да прецени дали има достатъчно място за избягване на сблъсък с обекта отпред. Ако прецени, че е безопасно, системата спомага да се избегне сблъсъка, чрез автоматично задействане на волана.

Предотвратяване на напускане на лентата / Предотвратяване на напускане на края на пътната лента

Може да ви помогне да задържите автомобила си в платното, като разпознава маркировката на пътната лента и подпомага кормилното управление, за да предотврати неволно напускане на пътя. Може да работи дори на пътища без хоризонтална маркировка, като разпознава зоните извън пътя, като например трева.

Система за спиране преди сблъсък*

Предупреждава със звуков сигнал и мигащ индикатор при опасност от челен сблъсък, като спомага да избегнете възможен челен удар или намали щетите.

<sg-lang1>Система за спиране преди сблъсък с препятствие отпред*</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Система за спиране преди сблъсък с препятствие отпред*

Спомага за предотвратяване на сблъсък, като активира предупреждаващ звуков сигнал, мигащ индикатор и задейства спирачките, когато системата разпознае висока вероятност от челен сблъсък в зони с лоша видимост, като например кръстовища или при напускане на място за паркиране.
<sg-lang1>Асистент за спазване на лентата в извънредна ситуация</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Асистент за спазване на лентата в извънредна ситуация

Спомага за ограничаване на опасното напускане на пътната лента, когато разпознае автомобили в съседна лента или насрещно движещи се автомобили*, активирайки предупреждаващ звуков сигнал и мигащ индикатор, докато подпомага кормилното управление.
<sg-lang1>Управление на дроселовата клапа преди сблъсък</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Управление на дроселовата клапа преди сблъсък

Когато системата EyeSight открие препятствие пред вас, но вие потеглите с автомобила напред, вместо назад, Управлението на дроселовата клапа преди сблъсък издава звукови сигнала, включва мигащ индикатор и намалява мощността на двигателя, за да ви помогне да избегнете възможен челен удар или намали щетите.
<sg-lang1>Предупреждение за потегляне на водещия автомобил</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Предупреждение за потегляне на водещия автомобил

Когато сте спрели и движението пред вас потегли отново, Системата за предупреждение за потегляне на водещия автомобил ви напомня със звуков сигнал и светлинен индикатор да предприемете действие.
<sg-lang1>Разпознаване на пътни знаци / Интелигентен ограничител на скоростта</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Разпознаване на пътни знаци / Интелигентен ограничител на скоростта

Функцията може да разпознава пътни знаци и да ги показва на мултиинформационния дисплей. Интелигентният ограничител на скоростта може автоматично да съобрази максималната скорост на автомобила с разпознатото ограничение на скоростта.

* Вижте условията

* Системата за спиране преди сблъсък може да не работи при всички ситуации. Не всяка ситуация може да отговаря на необходимите условия, в които системата EyeSight работи оптимално. Това зависи от разликата в скоростта до обектите, височината на обекта и други условия. Водачът е винаги отговорен за безопасното и внимателно шофиране и за спазването на правилата за движение. Не разчитайте само на функциите на Разширения пакет за безопасност за безопасно шофиране. Съществуват ограничения на разпознаващите функции на тази система. Консултирайте се с Ръководството за експлоатация за пълни подробности относно работата на системата и нейните ограничения. Попитайте вашия дилър на Subaru за повече подробности.

Стандартни функции за безопасност

Система за наблюдение на водача / Driver Monitoring System (DMS)

Системата за наблюдение на водача е иновативна система за подпомагане на безопасността, която използва специална камера и софтуер за лицево разпознаване, за да следи за появата на умора или липса на внимание у водача. Системата разпознава до пет предварително запаметени водачи, за да осигури индивидуални настройки за комфортно, удобно и персонализирано управление.

Автоматично спиране на заден ход (RAB)

Четири сензора на задната броня разпознават препятствия зад автомобила при движение на заден ход. Ако бъде разпознато препятствие, системата предупреждава водача със звуков сигнал и автоматично задейства спирачките, за да избегне сблъсък или да намали щетите от сблъсък.

Предотвратяване на опасности

Благодарение на платформата SGP на Subaru конструкцията с по-нисък център на тежестта, подобрената система на окачване и конструктивната коравина на каросерията осигуряват автомобил, който реагира мигновено при предприемане на маневри за избягване на опасности на пътя.

Въздушни възглавници на допълнителната предпазна система (SRS)*¹

Предни въздушни възглавници SRS*¹, предни странични въздушни възглавници SRS*¹, въздушни завеси SRS*¹, въздушна възглавница за коленете SRS*¹, въздушна възглавница в седалката SRS*¹ и въздушна възглавница между водача и пътника отпред SRS*¹ са включени в стандартното оборудване, за да осигурят на всички пътници по-високо ниво на защита в случай на сблъсък.

LED светлини за осветяване на завои

LED светлините за осветяване на завои помагат за предотвратяване на нощни инциденти на кръстовища. При завиване те осигуряват ярко осветяване на зоната отпред по посока на завиването, като помагат за ранното забелязване на пешеходци и велосипедисти.

Система за следене на мъртвата зона и страничния трафик (SRVD)

Системата използва сензори в задната част на автомобила, за да ви информира за автомобили, намиращи се във вашата мъртва зона, за по-безопасна смяна на лента и да ви предупреди за опасност от удар, при движение назад.

Предни светлини, следващи завоя (SRH)

При движение в завои през нощта, снопът светлина се насочва вляво или вдясно, в зависимост от положението на волана, за да се осигури по-добра видимост.

<sg-lang1>Видимост във всички посоки</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Видимост във всички посоки

Новопроектираното купе предоставя по-добра видимост с оформление на прозорци, странично огледало и колонки, което намалява мъртвите точки.
<sg-lang1>Асистент за дълги светлини (HBA)*²</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Асистент за дълги светлини (HBA)*²

<sg-lang1>Автоматично задържане на автомобила</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Автоматично задържане на автомобила

Когато автомобилът е напълно спрял, системата го задържа на място дори когато педалът на спирачката е освободен, което намалява умората на водача при спиране на светофар, при задръствания или наклон.
<sg-lang1>Система за контрол на динамиката</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Система за контрол на динамиката

Регулира разпределението на въртящия момент на системата за задвижване на всички колела, мощността на двигателя и действието на спирачките на всяко колело, за да подпомогне взимането на завои и избягването на опасности
<sg-lang1>Активно векторно управление на въртящия момент</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Активно векторно управление на въртящия момент

Тази система задейства спирачките и разпределя по-малко въртящ момент към вътрешните колела и повече към външните колела. Това помага за по-добро вземане на завои и избягване на опасности при нужда.
<sg-lang1>Защитаващо купето оформление</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Защитаващо купето оформление

<sg-lang1>Пръстенообразна усилена рама</sg-lang1><sg-lang2></sg-lang2><sg-lang3></sg-lang3>

Пръстенообразна усилена рама

* Вижте условията

*¹ SRS: Допълнителна предпазна система. Тя е ефективна, когато се използва в съчетание с предпазните колани.
*² Предлага се за версии STYLE EXTRA и PREMIUM.